ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Entre párrafos: fundamentos de tipografía


Títol: Entre párrafos: fundamentos de tipografía
Autor: Cyrus Highsmith
I.S.B.N.: 978-84-96657-38-0
Editorial: Campgràfic Editors

De la col·lecció «Didàctica» de l’editorial valenciana Campgràfic Editors, presentem un nou llibre Entre párrafos: fundamentos de tipografia. El conegut tipògraf Cyrus Highsmith ha escrit i il·lustrat aquest llibre amb un llenguatge amè. Highsmith ofereix al lector els eixos fonamentals sobre l’ús de la tipografia.
Cal destacar que no es tracta d’un text sobre la història de la tipografia, sinó d’una guia que l’autor hagués volgut tenir quan era estudiant. La idea central d’aquest llibre és bastir els fonaments de la tipografia i educar la mirada dels neòfits igual que la d’un tipògraf professional. La manera d’aconseguir-ho és, d’una banda identificar els conceptes substancials de l’art tipogràfic i, de l’altra, practicar tot el que es pugui amb la composició de textos i comprendre allò que succeeix dins del paràgraf.
El llibre està dividit en tres grans blocs. El primer assenta les bases sobre com funciona la tipografia i com llegim, dos aspectes essencials a tenir en compte a l’hora de treballar amb els textos. L’autor explica amb una escriptura molt àgil conceptes que són difícils d’entendre, com per exemple la contraforma, el glifo d’una lletra, l’interlineat, l’interlletrat.
El segon bloc versa sobre els diferents espais en un paràgraf; el text ha de ser llegible. Highsmith ens explica que una paraula és com una imatge. És a dir, els ulls es desplacen d’un costat a l’altre per observar les diferents parts que formen una paraula. És bàsic aprendre a veure el text i a llegir-lo per saber distingir si funciona o no la composició tipogràfica.
En el tercer i últim bloc, l’autor tracta tots aquells elements que intervenen en l’ajustament d’un paràgraf i el seu afinament.
Al llarg de les pàgines d’aquest guia visual, Cyrus Highsmith sosté que per compondre bé un text cal entendre les relacions que s’estableixen en l’interior del paràgraf. L’autor ha elaborat unes il·lustracions (semblen uns diagrames) molt clares i descriptives acompanyades per unes frases molts precises.
Tenim a les nostres mans una petita joia que permetrà establir unes bases sòlides sobre l’ús adequat de la tipografia i, a partir d’aquí, seguir ampliant nous coneixements sobre la tipografia perquè composar textos, diu l’autor, és una col·laboració entre el tipògraf i el tipus de lletra.

Text: Maria Ivanova