ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Breus notes sobre literatura-Bloom


Títol: Breus notes sobre literatura-Bloom
Autor: Gonçalo M. Tavares
Traducció: Pere Comellas Casanova
I.S.B.N.: 978-84-944409-8-4
Editorial: Edicions del Periscopi

Diuen que és un diccionari, però podria ser una guia. Un manual. Un epitafi. En qualsevol cas, un lloc arrecerat dels corrents d’aire de la moda, la que toca a cada moment, on poder mastegar i digerir idees que nodreixen la nostra vida quotidiana. Parlem del llibreBreus notes sobre literatura-Bloom, publicat per Edicions del Periscopi i traduït per Pere Comellas.
Quedem-nos, doncs, amb el que diu l’autor: un manifest sobre allò que anomena «literatura-Bloom», mitjançant les breus notes–de fet, són frases molt concentrades i contundents–,ordenades alfabèticament, que atien la reflexió sobre la relació entre la realitat i la literatura.
L’autor del pròleg, l’escriptor Borja Bagunyà, que junt amb LanaBastasic ha fundat de l’Escola de Literatura Bloom, ens adverteix que un dels nuclis de la literatura-Bloom va «contra la domesticació, hi oposa l’estranyament; contra l’afany de control, l’ètica de la despossessió».
El primer mot-bloom és abstracte: tota literatura és abstracta, de concretes ho són les pedres.
Tot el llibre és una hipòtesi d’un munt d’idees en moviment que travessen les diverses geografies de pensament. «La realitat-Bloom és una invenció del llenguatge i no al revés».
«Una frase estrangera no és un frase en un idioma que no és el nostre. És, això sí, una frase que no coneixem de seguida; que no reconeixem ni expliquem de seguida. En la literatura-Bloom totes les frases han de ser estrangeres.»
Estem absolutament d’acord amb el que ja s’apunta al pròleg, que a la literatura no li falta un pensament que l’expliqui; que la literatura és ja, en ella mateixa, pensament.
Un llibre breu que no per ser-ho ens reclama menys temps i concentració. Cada paraula(sigui Bloom o no) té aquesta misteriosa funció de fer-nos aturar. No hi ha res de l’atzar que no ens interessi. Per això ens agrada la literatura-Bloom. És per tot això, que ens agrada llegir en silenci Gonçalo M. Tavares, un dels escriptors més destacats de la literatura portuguesa actual.

Text: Núria Serra