ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre


Títol: Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre
Autor: Xavier Serrahima
ISBN: 9788494319693
Editorial: Gregal

Xavier Serrahima-Sonograma Magazine-GregalXavier Serrahima (Terrassa, 1967), llicenciat en Dret, és un escriptor, un treballador de la paraula, amb diversos premis literaris de poesia i de narrativa tant per adults com infantil i d’assaig. Cal destacar Menció d’Honor al XXè Premi Francesc Català, 2009; XVIIIè premi Miquel Peris Segarra, 2010; Prix International de Littérature Antonio Machado,2011, entre d’altres. Imparteix tallers de lectura i clubs literaris a diverses biblioteques; col·labora com a articulista en diversos mitjans de premsa escrita com “Diari de Terrassa”, “La Torre de Palau” i la revista infantil “Tretzevents”.
Novel·la intimista i introspectiva, tal com ens avisen és un” diàleg intern” del protagonista, en Francesc Torressana, un escriptor de 58 anys que durant el mes de desembre va manifestant el seus pensaments quan un editor li comunica que vol publicar el seu llibre que també té el títol Al pic de l’hivern…
Estructurat de manera que cada capítol és un dia del mes desembre, quasi com un dietari, on el protagonista deixar anar els seus pensaments, bons i dolents, i els seus sentiments; ens va narrant la seva experiència vital més intima des de l’infantesa fins el moment que escriu el dietari. Serrahima demostra una gran habilitat narrativa combinant els pensaments del protagonista, que moltes vegades són els mateixos que el protagonista de la novel·la que li han acceptat publicar, junt amb fragments de les novel·les romàntiques que escriu Torressana amb pseudònim per poder subsistir, unes novel·letes romàntiques amb petits tocs eròtics, però alhora bastant còmics. Durant aquestes reflexions diàries el lector es va identificant amb aquest peculiar personatge tragicòmic tan en els seus pensaments com en les experiències quotidianes; al llarg de les reflexions personals hi ha un aire de fina i irònica crítica del món editorial per la dificultat de molts autors per poder publicar, i a uns canvis de modes culturals dispars i moltes vegades imposades. Serrahima ha creat un personatge molt proper i molt creïble, amb uns aspectes que ens fan pensar en protagonistes dels contes de Calders i Monzó.
Novel·la entretinguda i propera en la mesura que l’autor juga amb un llenguatge literari i un llenguatge més col·loquial.

Text: Josep Terradas