ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Més enllà del 2016: tendències musicals en l’Era Digital


NEIL MANEL FRAU-CORTÈS

Parlar del potencial desenvolupament de la música en l’Era Digital –en un context sempre canviat i un tant volàtil– implica certa actitud de futuròleg o, si més no, el coratge d’aventurar cap on poden anar les tendències incipients. En acabar 2016, potser fóra convenient mirar d’analitzar què ens portarà el 2017 en l’escena musical.

Una de les primeres tendències que es van perfilant apunta que més companyies de tot tipus desenvoluparan una estratègia musical específica. Gràcies a la creixent popularització del streaming,[i] complexos algoritmes a Spotify i altres plataformes se centren en analitzar dades i perfils d’audiència a fi de lligar playlistsamb productes.[ii] Això no només afecta a empreses més o menys relacionades amb la música. Ans al contrari, Pottery Barn o Starbucks encunyen playlists pròpies, servides per app, a fi de crear imatge corporativa i fidelitzar el client. Un altre exemple d’aquesta tendència és el de la companyia de cinema Odeon que, després d’haver experimentat amb èxit la difusió de playlists com a eina de màrqueting, ara estudia la possibilitat de crear llistes de descàrrega de bandes sonores.[iii]

Igualment podem esperar que continuï a l’alça el fenòmens de l’artista emergent. El patrocini i la col·laboració d’artistes consagrats amb grans marques comercials (de roba, de cotxes, etc.) no és un fenomen nou. Ara bé, aquesta estratègia comercial només estava a l’abast de grans companyies. Una empresa petita o incipient normalment no pot signar un contracte d’imatge corporativa amb un supervendes de la música, però si que pot apostar per un artista de gran potencial que estigui començant. Ara bé, com saber quin artista esdevindrà famós a curt termini? La solució radica en què el patrocinador esculli aquest artista emergent a través de l’anàlisi de grans dades extretes de les xarxes socials, dades que, ben utilitzades, també li permetran oferir publicitat feta a mesura de l’usuari. Similarment, les marques de roba i complements de vestir aposten per formes de branding que estan cada cop més relacionades amb la música. Recentment, Macy’s i Calvin Klein varen presentar les novetats de temporada amb grans desfilades on figurava la música en directe, en una hibridació entre la desfilada de moda i el recital.[iv]

En ocasions anteriors hem parlat de la wearable technology, tecnologia portable (com en el cas dels rellotges intel·ligents). Esperem que en 2017 surtin al mercat aparells amb streaming incorporat, que poden apuntar a un nou model d’experiència per a l’usuari. La capacitat d’aquests aparells per a detectar mesuraments i dades biomètriques de l’usuari permetran encara més simbiosi entre marques comercials i oferta musical personalitzada. Continuarà a l’alça la tendència actual al progressiu abandonament del format àlbum i la periodicitat de publicació que aquest comportava. A mesura que es popularitzen els nous treballs composats de 3 o 4 cançons, i la difusió de singles no lligats a cap àlbum en plataformes com Bandcamp, els artistes i els seus fans redueixen el temps d’espera entre publicació i publicació. Si abans un conjunt famós treia un màxim d’un CD a l’any, ara pot publicar treballs més curts diverses vegades a l’any.[v]

En un caire menys positiu, en 2017 caldrà esmentar la tendència a incrementar la seguretat de les sales de concert i de ball. Arran de luctuosos esdeveniments com els d’Orlando i París (Sala Bataclan), moltes ciutats estan reforçant la seguretat de les seves sales de concert. A Nova York, comença a ser habitual la presència de detectors de metalls, presència policial i altres mesures dissuasòries, des de locals de rock com Irving Plaza fins a teatres d’òpera com el Metropolitan.[vi]

Molt probablement es consolidarà el paper dels festivals de música com a motors per donar rendibilitat a la indústria musical. Estem assistint a una sinèrgia sense precedents entre les marques comercials i festivals com Bonnaroo, Coachella o Made in America, per no parlar dels concerts patrocinats per Pandora. La revolució, emperò, només s’està gestant: hi ha diverses iniciatives per a oferir valor afegit a l’oïdor i assistent al festival (al mateix temps que les empreses recullen sucoses dades d’usuari). Així, als festivals americans s’està experimentant amb la recol·lecció de dades a través de RFID i rellotges intel·ligents, integració de realitat virtual i auriculars d’escolta personalitzada per a millorar l’experiència del concert.[vii]

El declivi de les companyies discogràfiques en favor de les plataformes de streaming continuarà essent un factor important per a la indústria en 2017. S’hi comença a afegir un altre factor, emperò: abans els artistes consagrats difonien el seu contingut mitjançant la companyia discogràfica i els grans mitjans de comunicació. Les plataformes digitals i de streaming eren el feu dels artistes independents i poc coneguts, en la seva majoria autoproduïts. A mesura que el consumidor opta per consumir la seva música majoritàriament en streaming, els artistes consagrats comencen a fer servir aquests canals més independents, el mercat digital se satura d’oferta musica, i els independents cerquen noves maneres de monetitzar la difusió de la seva música. Caldrà mantenir-se alerta per a saber quina nova plataforma serà l’aglutinador de la música independent dels anys propers. Una altra tendència que es confirmarà en l’any entrant és que, com a font d’ingressos, els artistes se estan centrant més en actuar i anar de gira i molt menys en streaming o vendes, digitals i analògiques. Per molt que creixi la seva popularitat, el streaming a EUA encara representa una percentatge baix dels ingressos de la indústria. Els guanys recollits per música en directe són tres vegades més grans, i s’espera que arribaran als 11 mil milions de dòlars en 2019. A més de la presència real de l’artista, hom explora diverses possibilitats d’oferir valor afegit als assistents al concert (accés a mercaderia, targetes de descàrrega, etc.). Companyies com Setmine implementen contingut afegit exclusiu per a oïdors, al qual només tenen accés si visiten físicament un lloc determinat, com una sala de concert.[viii]

En el terreny dels formats d’àudio, l’arribada del streaming sembla haver desplaçat la centralitat del mp3 com a format de descàrrega i intercanvi, tot i que aquest estàndard continua essent àmpliament difós. La tendència per a 2017 es concentra en crear nous formats de fitxer musical tot fent servir blockchain, és a dir incorporant metadades més riques per a prevenir la còpia i fins i tot afegint una moneda digital a l’estil de Bitcoin, a fi i efecte que a cada transacció que es faci amb el fitxer (des de que soni en una cafeteria fins que algú n’escolti un streaming), es produeixi un pagament al detentor dels drets de propietat. El lector pot pensar que això només és una altra tecnologia anti-pirata destinada a complicar la vida de l’usuari comú. Les implicacions, emperò, són revolucionàries. Posem, per exemple que una empresa vol afegir un fons musical a un vídeo promocional. Avui en dia haurà de demanar permisos, localitzar a qui pertanyen els drets, pagar a diversos societats d’autors, etc., un procés que comporta molt de temps. Si els fitxers musicals fossin automàticament tractats i «ens cobressin» de manera automàtica, la transacció comercial ocorreria fluidament, sense intervenció de ningú.[ix]

Una altra tecnologia que potencialment adoptarà un format intel·ligent basat en Blockchain seria la Realitat Virtual o RV (juntament amb la Realitat Augmentada, o RA), que precisament en l’actualitat està mancada d’un format uniforme recognoscible a través de plataformes. A més, la RV crearà nous continguts i, per tant, noves oportunitats per als músics per a monetitzar la seva obra, de manera semblant a com els videojocs han esdevingut, amb el temps, una interessant fonts d’ingressos per a compositors.
De fet, la RV ja està fent-se servir de manera incipient, i alguns musics coneguts l’incorporen sigui a les seves actuacions en directe (com EMA, o Erika Andeson), o per a la promoció d’una cançó, de manera similar al vídeo musical convencional. Altres aplicacions potencials inclouen retransmetre concerts en RV per a àrees amb poca oferta musical, o incorporar musics virtuals a una actuació en directe (afegir un solo interpretat per Hendrix en RA sincronitzat amb el que passa a l’escenari).[x] D’alguna manera si, com hem dit, les gires i actuacions han d’esdevenir la font principal d’ingressos dels artistes (per sobre de vendes i descàrregues de música), cal aprofitar qualsevol oportunitat per a maximitzar aquest potencial. La RV permetrà oferir el concert de manera remota, amb visió de 360 graus, potser en streaming directe. La indústria musical serà la primera interessada en la difusió i estandardització d’aparells de RV.[xi]

En resum, el futur immediat ens portarà noves maneres de compartir i difondre l’obra musical, així com noves tecnologies que alteraran l’ecosistema del mercat musical. Com a consumidors i com a productors de música, ens caldrà adaptar-nos al canvi i treure’n el màxim de profit.

 *  *  *

[i] És esperable que aquesta popularització faci que creixi i s’aguditzi l’existent “guerra” entre plataformes de streaming. De fet, estem ja veient com les plataformes es van especialitzant, com en el cas de Tidal i les seves ofertes exclusives de concerts.
[ii] Kirshbaum, Jesse. “6 top music marketing trends for 2016.” Hypebot, gener 2016 [http://www.hypebot.com/hypebot/2016/01/6-music-marketing-trends-in-2016-draft.html; consultat el 05/12/16] [iii] Hemsley, Steve. “How streaming can transform music marketing.” Marketing Week,  21 d’octubre  de 2015 [https://www.marketingweek.com/2015/10/21/how-streaming-can-transform-music-marketing/; consultat el 09/12/16] [iv] “Calvin Klein announced as official event sponsor of Fashion Rocks.” Business Wire, 29 de juliol de 2014 [http://www.businesswire.com/news/home/20140729006170/en/Calvin-Klein-Announced-Official-Event-Sponsor-Fashion ; consultat el 09/12/16] [v] Per a més informació sobre aquesta tendència –que començà més clarament arran de la popularització de la descàrrega digital– vegeu el nostre article “Fragmentació i recreació en l’Era Digital”. Sonograma Magazine, 29 de juny de 2016 [http://sonograma.org/globalsearch/?mssearch=playlist&msp=1&mswhere=all; consultat el 10/12/16] [vi] En només set mesos la indústria musical ha assistit a quatre incidents de violència alarmants: el del Bataclan de París, un tiroteig a l’Irving Plaza de Nova York darrera de l’escenari, l’atac al club Pulse d’Orlando, i l’assasinat de la cantant Christina Grimmie mentre signava autògrafs a la mateixa ciutat i el mateix cap de setmana. Schoenfeld, Zach. “How New York music venues are upping security after Paris attacks”. Newsweek,  18 de novembre de 2015 [http://www.newsweek.com/new-york-concert-venues-are-high-alert-after-paris-attacks-395501; consultat el 10/12/16]. Ryan, Patrick. “In wake of Orlando shootings, venue safety comes into question.” USA Today, 12 de juny de  2016 [http://www.usatoday.com/story/life/music/2016/06/12/christina-grimmie-orlando-shootings/85788334/; consultat el 10/12/16]. Wadell, Ray. “Security experts on the New Normal: challenges and logistics of concert safety in the wake of Orlando shootings.” Billboard,14 de juny de 2016 [http://www.billboard.com/articles/news/7407926/security-experts-new-normal-challenges-and-logistics-concert-safety; consultat el 10/12/16] [vii] Remling, Amanda. “RFID wristband: about the latest in music festival technology at Bonnaroo, Bamboozle, Coachella and more.” IBT Times, 1 de juny de 2012 [http://www.ibtimes.com/rfid-wristband-about-latest-music-festival-technology-bonnaroo-bamboozle-coachella-more-705702; consultat el 10/12/16]. Hu, Cherie. “What the top 50 global music festivals reveal about today’s live music industry.” Forbes, 27 de nov. de 2016 [http://www.forbes.com/sites/cheriehu/2016/11/27/what-the-top-50-global-music-festivals-reveal-about-todays-live-music-industry/#5ede511a1935; consultat el 05/12/16] [viii] Moskov, Alex. “4 huge trends in the music industry for 2016/2017.”Medium, 7 de marc de 2016 [https://medium.com/@AlexMoskov/4-huge-trends-in-the-music-industry-for-2016-2017-63b6924f4c2e#.jp8nc1n9g; consultat el 05/12/16] [ix] Rogers, Benji. “How the Blockchain and VR can change the music industry.” Cuepoint, 15 de novembre de 2015 [https://medium.com/cuepoint/bc-a-fair-trade-music-format-virtual-reality-the-blockchain-76fc47699733#.3rr5sacg9; consultat el 10/12/16]. Per més informació sobre Blockchain, vegeu “Blockchain (database)”. Wikipedia, sense data [https://en.wikipedia.org/wiki/Blockchain_(database); consultat el 10/12/16] [x] Harding, Cortney. “3 tech trends that will overturn the music industry – again.” World Economic Forum, 24 de juny de 2016 [https://www.weforum.org/agenda/2016/06/3-tech-trends-that-will-overturn-the-music-industry-again/; consultat el 05/12/16] [xi] Burbeck, Rory. “SXSW PanelPicker: music trends for 2017.” SXSW, 20 de juliol de 2016 [https://www.sxsw.com/music/2016/panelpicker-trends-2017/; consultat el 05/12/16]