ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Entrevista amb Tõnu Kaljuste


MARÇAL BOROTAU

 L’any 1981 vaig fundar el Cor de Cambra d’Estònia (EPCC). La veu està connectada amb moltes coses de la nostra vida interior. El poder de la cançó pot canviar el món.

Mannie Buchheit/Festival 500

Mannie Buchheit/Festival 500

Vull posar en valor tot allò que es compon a Estònia. El meu desig és enregistrar aquesta música en una companyia discogràfica internacional i presentar-la arreu del món.

MB: A Estònia quin valor té la música contemporània?
TK: No sé generalitzar, però tenim un grup considerablement gran de músics i de públic que gaudeixen de la música moderna.

MB: Hi ha un públic interessat en la música actual?
TK:
Amb el pas del temps, he descobert que cada persona té diverses preferències musicals en diferents moments de la seva vida. Sí que puc dir que els músics conformen un públic estable; tenen moltes complicitats amb els compositors actuals i solen anar als concerts.

MB: Per què es va decidir per la direcció coral?
TK:
Des de ben jovenet em va interessar molt la direcció orquestral i coral. Aquesta mateixa pregunta me la va fer un professor en els exàmens d’entrada al Conservatori de Tallinn. Ja ho tenia clar i la vida m’ha portat per aquest camí. M’agrada dirigir i m’interessen tant les grans obres instrumentals com les grans apostes policorals per a veus.

MB: Què és el que més valora de les veus del magnífic Cor de Cambra d’Estònia?
TK:
Em captiva el seu so.

Tairo Lutter (Postimees/Scanpix)

MB: En el seu últim disc, Mirror, amb música de Tõnu Kõrvits (val la pena dir que és un disc preciós), com ha conjugat la forta personalitat del compositor Tõnu Kõrvits, l’extraordinària interpretació de la violoncel·lista alemanya Anja Lechner  i els meravellosos músics i cantants de l’orquestra i el cor de Tallinn?
TK:
No és la primera vegada que he gravat música de compositors actuals. He estat sempre en contacte freqüent amb els autors, i els demano, gairebé sempre, si quan componen ho fan per alguna raó concreta. En altres ocasions he estat jo mateix qui he buscat (i he trobat) alguna peça que volia interpretar. Per a aquest enregistrament, vaig demanar diverses obres de Tõnu Kõrvits, ja fos música instrumental o música per a escena. I així ha sorgit el disc.
Conjugar l’extraordinària professionalitat dels intèrprets amb la música de Kõrvits ha estat una experiència delectable.

MB: Té previst nous projectes amb el Cor de Cambra d’Estònia?
TK:
Fins que no tinguem acords amb els músics, no seria raonable parlar-ne. Prefereixo la discreció. De plans, n’hi ha, i tant! Ara bé, hem de decidir quins arribarem a dur a terme.

MB: L’any 1981 va fundar el Cor de Cambra d’Estònia.
TK:
Sí, vaig entendre que l’única manera de seguir creant idees musicals era desenvolupant projectes sostinguts per una bona activitat professional. El Cor de Cambra d’Estònia és extraordinari, professionalment i humanament (veure les ressenyes). El premi que ens van atorgar al concurs de Debrecen va ser un enorme impuls que va donar volada als nostres anhels. A partir d’aquell moment, va començar la nostra fascinant experiència d’interpretar música estoniana per tot el món.

MB: Quins objectius s’ha proposat?
TK:
Vull posar en valor tot allò que es compon a Estònia. El meu desig és enregistrar aquesta música en una companyia discogràfica internacional i presentar-la arreu del món.

 *  *  *