ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

“Tiana Antica” un Festival de Música Antiga per a tothom


Llorenç Blasi


Aquest mes de maig vàrem celebrar el XVIIè Festival de Música Antiga de Tiana “Tiana Antica 2015”. El Festival sorgeix de l’evolució lògica d’una voluntat de difondre la música antiga i el seu entorn.

sonograma-tianaantica20151L’any 1996 neix a Tiana “La ràdio” en el 107.2 de la FM. Aquesta efemèride és fruit que anys enrere un grup de vilatans, entre els quals m’incloïa, va fer la proposta a l’ajuntament de Tiana d’obrir una emissora municipal per tal que la gent del poble tingués una plataforma d’expressió oberta i lliure de tot allò que s’esdevenia o era d’interès general a la vila.

La proposta va tenir la seva màxima expressió amb la inauguració de l’emissora l’11 de setembre i com a conseqüència lògica de l’estrena calia bastir-la de continguts. De Ràdio Tiana a l’organització d’un Festival de Música Antiga.

Comentant el projecte radiofònic amb en Xavier Domínguez, gran afeccionat a la música antiga i intèrpret amateur de llaüt, viola de mà i guitarra barroca, en va comentar que li faria il·lusió poder explicar i difondre la música antiga a través d’un programa de ràdio.

La idea pren cos i elaborem una escaleta on s’inclouen obres dels autors més representatius de l’edat mitjana, el Renaixement i el barroc amb incursions a les primeres obres del classicisme. El criteri que vàrem seguir per difondre els orígens de la música occidental va ser la interpretació amb criteris historicistes de la música antiga i executada amb instruments originals i/o rèpliques.

Però no solsament ens vàrem cenyir a la música, vàrem incloure a la proposta el concepte de l’entorn ja que la música no es pot concebre sense tot allò que l’embolcalla i la condiciona i encunyàrem l’eslògan; “Visigòdia. La música antiga i el seu entorn”. Aquest va ser el nom del programa, Visigòdia, per donar una idea d’indret, per localitzar i definir aquest entorn en que volíem emmarcar la nostra proposta. Aleshores vàrem impulsar la difusió que donàvem per ràdio organitzant un concert per obrir la temporada i un altre per a la cloenda. El primer dels concert va estar a càrrec de la formació “El canto del cavallero” amb música del Renaixement.

Vàrem escollir l’ermita de l’Alegria com a seu dels concerts inaugurant així, amb el vist i plau del rector de la Parròquia, un nou lloc de celebracions culturals de la vila, encetant un cicle de programació estable de música a Tiana.
La proposta va agradar molt i l’assistència als concerts va ser molt significativa donat també la manca d’oferta existent en aquell moment.
S’inicia aleshores una programació estable de concerts de música antiga, en un espai adient per als concerts, i comença a prendre cos el desenvolupament del futur Festival de Música Antiga de Tiana “Tiana Antica”.

El primer Tiana Antica, celebrat l’any 2000, va ocupar el cap de setmana del divendres 16, dissabte 17 i diumenge 18 de juny oferintla participació el divendres 16, Turba Musici de la mà de Jordi Reguant amb el programa; La música medieval a Catalunya. Els trobadors i els monestirs, a l’ermita de l’Alegria, l’endemà dissabte 17 el grup Capella Virelai Cançoner del Duc de Calàbria. Va actuar a la Capella de les Germanes Franciscanes i per acabar el diumenge amb l’actuació de l’orquestra Barroca “La Cetra” L’esplendor del barroc, sota la direcció d’Eduard Martínez Burruel a l’església parroquial de Sant Cebrià.

Prop de 60 formacions han visitat Tiana deixant un gran record de la seva qualitat: Tasto Solo, Vespres d’Arnadí, El Duo Trinidad Huertas, Armoniosi Concerti, More Hispano, Cinco Siglos, Orquestra Barroca Catalana, Alla Pollaca, El Cortesano, La Ritirata, Axabeba, Ensemble La Danserye, Taller d’Estudis Medievals, Ishbiliya Consort, Ensamble Diabolus in Musica

Han visitat el festival molts intèrprets d’aquí i d’arreu, joves promeses que han esdevingut grans realitats actuals i consagrats intèrprets.
Només per posar uns quants noms amb el que això comporta d’oblits no volguts a Fahmi Alquai, Arianna Savall, Marta Rodrigo, Raquel Andueza, Eulàlia Fantova, Ferran Pisà
Consagrats intèrprets com William Waters, Xavi Diaz, Pere Ros, Juan Carlos Rivera, Patricia Bovi, Begoña Olavide, Marju Vatsel, Farran James, Andreas Martin, Jordi Comellas, José Miguel Moreno, Jordi Savall, Montserrat Figueres, Pedro Esteban

Hem tingut l’oportunitat d’estrenar a Catalunya i Espanya una obra inèdita de Jean Dismas Zelenka que ens va oferir el Conjunt Antiphona dirigit per Rolandas Muleika i l’Orquestra Brarroca Catalana.

Fins i tot hem tingut temps i ganes de formar grups com el conjunt Alla Viola o el Conjunt Barroc del Cafè, amb els quals hem enregistrat un disc commemoratiu del desè aniversari de Visigòdia i treure cada any el Visigodí un pastís elaborat pel Forn de pa Aixelà de Tiana basat amb una recepta del segle XV tret del receptari d’un arxiu d’un convent de monges i que s’ha interpretat adaptant-lo al paladar actual, però sempre mantenint l’esperit d’evocar la recepta original.
La voluntat de continuar oferint el festival ens ve donat per la tossudesa dels assistents al concert, excepte els darrers tres anys arribàvem a una afluència de 400 espectadors al festival però no hem baixat de tenir una mitjana de 80 espectadors per concert. Això és el que en esperona a continuar oferint la difusió de la música antiga i el seu entorn.

La propera fita serà celebrar els 20è aniversari d’aquella data que es va inaugurar una ràdio a Tiana on emetien un programa de música antiga anomenat visigòdia.

*  *  *