ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Editorial núm. 025


Encetem un nou any amb noves propostes i nous col·laboradors. Sense nostàlgia, afrontem el present amb les deficiències que provoca la mala gestió política de la cultura. Sembla que el paradís de la cultura s’ha convertit, com gairebé tots els paradisos, en un paradís perdut. La penalització amb un abusiu (i maquiavèl·lic) impost (el 21% de l’IVA) ha intentat desfer tota una xarxa cultural que s’ha anat teixint durant molts anys de lluita. El que no han matat, però, és l’esperança, i cal estar a l’aguait intentant d’evitar morir en braços de la ignorància i del poder, que només entén el llenguatge dels mercats. És clar que davant les adversitats alguns reaccionen amb coratge i d’altres ho fan amb servilisme.

Solsona ©maria ivanova

Solsona ©maria ivanova

És obvi; les males pràctiques de gestió, que han fomentat l’amiguisme fins a límits insuperables, creen estranyes connivències a través dels privilegis. Amb raó, alguns diuen que hem passat del combat per la pluralitat cultural (això passava amb la dictadura), a la subordinació a les indústries culturals (això passa amb el despotisme).
Fins aquí, hem parlat d’una possible diagnosi d’una de les formes d’estar en la cultura. N’hi ha d’altres, sortosament.
La cultura sempre ha cohesionat la societat, ara i abans. Posar en valor la llengua, la música, la literatura, la història, l’art, és un dels camins per recuperar la visió humanista del món. L’eina principal és el respecte. Tenir respecte per les opinions de l’altre, respectar el dret a pensar de forma diferent, defensar la llibertat d’expressió, i, en definitiva, respectar l’existència de l’altre són la base d’un model de convivència qualitatiu que ens permet compartir la riquesa cultural d’una societat cada vegada més global, més heterogènia.
Cal ser agosarats, sens dubte, i ho podem ser perquè l’equip de Sonograma Magazine, més cohesionat que mai, compta amb la complicitat de moltes persones que ofereixen generosament la fortalesa del seu compromís amb la cultura a fi de crear un espai digital, Sonograma Magazine, que aglutini la sensibilitat d’una societat en permanent evolució.

*  *  *