ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Català-Roca a Lleida


Exposició: Català-Roca. Retrats
Comissària: Oriol Bosch Bausà
Sala: Museu d’Art Jaume Morera. Sala d’exposicions temporals (Av. Blondel, 40)
Dates: Del 30 de gener al 27 d’abril de 2014

El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida presenta l’exposició Català-Roca. Retrats, fins al 27 d’abril de 2014, on es mostra la faceta retratística del fotògraf, amb algunes imatges ja conegudes, però la majoria d’elles són inèdites.

Arxiu CatalaRoca01: Francesc Català-Roca, Autoretrat, 1952 (© Fons Fotogràfic F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)

Arxiu CatalaRoca01: Francesc Català-Roca, Autoretrat, 1952 (© Fons Fotogràfic F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) és una figura cabdal en la història de la fotografia contemporània i una de les personalitats més importants de l’art català de postguerra. Considerat com a pioner i renovador de la fotografia documental i del reportatge gràfic al nostre país durant els anys cinquanta i seixanta, amb el seu particular estil basat en el realisme poètic, l’estètica del l’instant decisiu i la recerca constant de la llum.

Aquesta exposició es presenta com una lectura prospectiva d’una de les seves facetes com a fotògraf: la fotografia de retrat, un gènere que Català-Roca va conrear des dels inicis de la seva trajectòria, i especialment durant els anys en què va col·laborar amb el setmanari Revista (1952-1954), activitat que li va permetre conèixer i fotografiar grans personatges del seu temps.

Conformen la mostra trenta-cinc retrats seleccionats per a l’ocasió procedents del seu fons d’arxiu, que actualment custodia l’Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Una tria que no només ens permet fer visibles

Museu d’Art Jaume Morera

Museu d’Art Jaume Morera

obres inèdites i els aspectes més innovadors de la seva personal interpretació del retrat, sinó també retrobar-nos amb els mons en els quals Català-Roca es va moure i fotografiar: d’una banda, el dels grans noms de l’art i la cultura del moment, i, de l’altra, l’univers popular, el de la vida quotidiana dels carrers de les grans ciutats i dels petits pobles rurals de l’Espanya de postguerra que va saber retratar com ningú.

Arxiu CatalaRoca02: Francesc Català-Roca, Salvador Dalí al seu estudi. Portlligat, 1952 (© Fons Fotogràfic F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)

Arxiu CatalaRoca02: Francesc Català-Roca, Salvador Dalí al seu estudi. Portlligat, 1952 (© Fons Fotogràfic F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)

Una de les novetats de l’exposició és que incorpora la tecnologia de la QRpedia per tal que els visitants puguin accedir a l’article dels retrats de la Viquipèdia a través dels seus telèfons mòbils. Per tal que les biografies continguin la informació suficient, s’ha engegat un projecte per millorar-les. A més de la col·laboració habitual dels viquipedistes, diverses institucions culturals del país han participat activament i de forma col·laborativa en la millora d’articles sobre personatges del seu àmbit d’acció i interès. Podeu consultar més informació sobre el Viquiprojecte a <http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Museu_d%27Art_Jaume_Morera/Catal%C3%A0-Roca.>

Per altra banda, al llarg del recorregut de la mostra, algunes fotografies incorporen associats codis QR que ens parlen de la relació de Català-Roca amb algunes de les personalitats que va conèixer i fotografiar al llarg de la seva vida. Es tracta, majoritàriament, de cites extretes de les seves memòries que va escriure a la recta final de la seva vida animat per l’editor Josep Maria Castellet

Museu d’Art Jaume Morera

Museu d’Art Jaume Morera

Aquesta exposició està organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTL), per la qual cosa posteriorment itinerarà per diversos museus: Ecomuseu de les Vall d’Àneu a Esterri d’Àneu (del 16 de juny al 31 d’agost de 2014), Museu Comarcal de Cervera (del 19 de setembre al 2 de novembre de 2014), Museu de la Noguera a Balaguer (del 8 de novembre de 2014 al 2 de febrer de 2015), Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega (del 21 de març al 26 d’abril de 2015). Seran per tant múltiples ocasions per a gaudir d’aquests retrats captivadors.

Text: Marc Sans Gilabert

Més informació: <www.paeria.cat/mmorera>