ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Biografies


NÚRIA CALVO I TURULL

Aquí trobareu les biografies dels dos músics catalans.

Josep Calvo i CombaliaNúria Turull i Creixell
Josep Calvo

Josep Calvo

Josep Calvo i Combalia (Barcelona,3 de maig de 1921- 2006). Era nét de Josep Calvo i Verdonces, catedràtic de perspectiva a la Llotja de Barcelona, Acadèmia de Belles Arts.

Primers estudis
Va fer els estudis a l’Escola Blanquerna de Barcelona entre el 1927 i el 1936, any que començà la guerra civil. Un cop acabada la guerra, va fer el Batxillerat a l’Acadèmia Perez Iborra. Va acabar el batxillerat amb l’examen d’estat, l’any 1941.
L’any següent va iniciar els estudis de química a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1947.
Al llarg del curs 1928-29, va començar les primeres classes de violí amb Joan Massià i Prats (1890-1969) a l’Escola Blanquerna de la Mutua Escolar Blanquerna (fundada l’any 1923 per Joan Llongueras) situada al carrer Provença. A recer de l’escola s’havia fundat, impulsada per Blanca Selva i Henry (1884- 1942), l’Acadèmia de Música de Barcelona.
L’any 1933, l’Escola Blanquerna es traslladà a la Via Augusta on actualment hi ha l’Institut Menédez y Pelayo. Allí prossegueix els estudis musicals i coincideix amb Núria Turull i Creixell (1924-2008) que anava a classes de piano amb Blanca Selva.
A partir de l’any 1939, rep classes particulars del violinista Joan Massià al carrer de Babilònia, després Ciutat de Balaguer. La seva habilitat tècnica li va permetre desenvolupar el potencial virtuosístic. Josep Calvo va fer els estudis de música de cambra amb el mestre Massià tocant el repertori de violí i piano amb la pianista Núria Turull, amb qui es casaria l’any 1952.
Va ser el concertino de l’Orquestra de Cambra de Joan Massià durant tota la seva vida.

Activitat Professional

A la tardor del 1943 va guanyar la plaça per oposició de primer violí a l’Orquestra Municipal de Barcelona i es convertí en membre fundador d’aquesta mateixa orquestra que va dirigir Eduard Toldrà i Soler (1895- 1962). També sota la direcció del mestre Toldrà, el 18 de maig del 1944, va tocar amb el violinista Xavier Turull el concert de Bach per a dos violins al Palau de la Música de Barcelona. En aquell concert va obtenir un gran èxit i les felicitacions tant del mestre Toldrà com del mestre Joan Massià.
L’any 1948 va haver de sospesar entre deixar l’orquestra (OMB) o dedicar-se professionalment a la química. Després de prendre la difícil decisió, va entrar com a cap tècnic del laboratori AICAR de la fàbrica AISCONDEL el 1949. Després de la seva prejubilació l’any 1982, finalment, es va dedicar de ple a la música.

Activitat Docent
Va iniciar la seva tasca docent a l’Acadèmia Ars Nova des de l’any 1982 al 2003; també va impartir classes a l’Acadèmia Marshall, entre 1993 i 1996.
Va ser membre de l’Associació Joan Massià (fundada pel mateix Joan Massià, compositor i violinista, i la seva esposa Maria Carbonell, pianista i pedagoga, l’any 1956) i junt amb la seva muller Núria Turull van desenvolupar una gran labor didàctica.
També, al llarg de la seva vida, va formar part de diversos grups de cambra amb piano.
Va ser demanat molt sovint per a col·laborar com a membre de jurats tant de violí com de piano i música de cambra.

 

Núria Turull

Núria Turull

Núria Turull i Creixell (Barcelona, 14 d’abril del 1924- Sant Celoni, 26 de gener del 2008).

Primers estudis
Va fer els seus primers estudis a l’Escola Blanquerna des de l’any 1931 fins el 1936, l’any que malauradament va començar la guerra civil. Després de l’episodi bèl·lic, el mes d’octubre de l’any 1939 va reprendre els estudis a l’Escola Santa Elisabeth del carrer Laforja 41 de Barcelona, que més endavant es traslladaria al carrer Copèrnic de la mateixa ciutat, fins el 1944.
Quan l’Escola Blanquerna ja era a Via Augusta, va començar les seves primeres classes de piano amb la prestigiosa pianista i compositora occitana Blanca Selva i Henry (1884- 1942), que s’establí a Catalunya al voltant del 1922.
Va prosseguir els estudis de piano amb la pianista i pedagoga Maria Carbonell i Mumbrú que des del curs 32-33 ja era deixebla i professora assistent de la Blanca Selva.
Núria explicava les dificultats amb què es va trobar durant la guerra. Recordava que estudiava Navarra d’Albéniz en un piano tronat que tenia a disposició en el convent de les monges dominiques de Viladrau, on hi va passar els tres anys de la guerra amb la seva mare vídua i els seus germans.
Un cop acabades les hostilitats, torna a Barcelona i reprèn els estudis amb Maria Carbonell. 

Activitat Docent
 Núria Turull començà a exercir la docència el curs 46-47 com a assistent de Maria Carbonell a l’Acadèmia de Barcelona ja al sí de L’Escola Virtèlia. l’Escola Virtèlia, fundada per Enric Badal, Joan Duran, Dolors Calvet i Josep Jordi Llongueras.
Cal remarcar que el llegat tècnic i interpretatiu de Blanca Selva es va anar transmetent gràcies a Maria Carbonell i Núria Turull. Fou membre de l’Associació Massià, i va col·laborar en diverses tasques de la fundació. Núria Turull sempre fou molt ben valorada, i per aquest motiu se la convidà en moltes ocasions a formar part del jurat de diversos concursos de piano i música de cambra.
Durant uns quants anys va ser pianista acompanyant a les classes de ballet de l’Escola Santa Elisabet.

Activitat concertística
Juntament amb el seu marit, el violinista Josep Calvo, actuava periòdicament en concerts públics a la ciutat de Barcelona. Es van unir en matrimoni a Barcelona, el 31 d’octubre de 1952.
Varen interpretar, al llarg de tres dècades, les obres més importants del repertori clàssic per a duet de violí i piano.
També va tocar en diverses ocasions com a solista en recitals, sovint oferint obres de compositors catalans. Va ser solista amb l’Orquestra Joan Massià; un dels concerts més memorables va ser el concert per a dos pianos de J.S.Bach amb la pianista Maria Rosa Llorens.