ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Editorial núm. 021


A ningú no se li escapa que aquest any 2014 ha nascut ple d’expectatives.
Després de les severes polítiques d’austeritat, una bona part de la societat entén que el canvi és necessari per esmenar moltes actituds prepotents, especulatives i gasives que han avalat la corrupció com una pràctica normal i innòcua. 

©Sonograma Magazine

©Sonograma Magazine

El sentiment democràtic i participatiu que respecta la diversitat i avorreix les actituds autoritàries pren forces i planta cara davant el torbador intel·lecte dels immobilistes, d’aquells que pensen que res ha de canviar, perquè si les coses han funcionat (bé?) fins ara, no cal canviar-les.
Sentim una enorme perplexitat per la dimensió dels danys acumulats en el món de la cultura i, com que la música no ha pogut tenir una veu pròpia i potent després de l’adveniment de la democràcia, pensem que encara trigarem força anys en normalitzar la pràctica musical i restituir una bona educació musical reglada, base indiscutible per a formar individus amb capacitat d’articular un discurs artístic, amb valors ètics, que qualli en la nostra societat.
El passat 15 de gener (2014), el Consell d’Europa va fer el següent comunicat a la seva pàgina web: Council of Europe anticorruption body urges Spain to recast public trust in political and judicial insititutions.(<http://hub.coe.int>)
S’acaba l’època dels voltors, tot i que encara ens amenacen; s’acaben els temps de les pràctiques corruptes: de les subvencions públiques als amics i familiars; de les construccions faraòniques sense utilitat ni voluntat de servei; dels sous desorbitats de les elits, diguem-ne artístiques, que gestionen el diner públic; dels tractes de privilegi i de favor que les institucions culturals ofereixen descaradament a només alguns mitjans de comunicació (els seus, i els de sempre, és clar!).Vénen, per sort, nous temps.
Des de la veu plural de Sonograma Magazine seguim apostant per la bona praxi. Compartim el desig de canvi dels grups socials que malden per aconseguir que la responsabilitat política, cultural i educativa es desenvolupi de manera constructiva, amb intel·ligència i sentit de la realitat.
I davant de tots aquests reptes de gran calat, Sonograma Magazine llança una pregunta:
Quan tindrem un debat en profunditat amb tots els agents culturals, sense la prepotència d’alguns, per posar les noves bases d’aquesta societat que es desperta inquieta del son plàcid de la corrupció?
És necessari democratitzar la cultura i renovar el coneixement perquè és molt el que hi ha en joc.
Sonograma Magazine segueix oferint un espai en línia per construir, lluny de les vanitats personals, les noves aspiracions musicals que tenim els ciutadans i ciutadanes del nostre pais.

* * *