ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Visita al romànic. En companyia d’Antoni Tàpies


Exposició: Visita al romànic. En companyia d’Antoni Tàpies
Comissària: Gemma Ylla-Català
Sala: Museu Nacional d’Art de Catalunya
Dates: 30 d’Octubre de 2013 – 01 d’Abril de 2014

El Museu Nacional d’Art de Catalunya acull fins al mes d’abril de 2014 una relectura de la col·lecció d’art romànic a partir de la visió d’Antoni Tàpies.

La tradició, la catalanitat, el mur, la matèria, la reflexió sobre el màgic i el sagrat o el sentit de l’art són aspectes profunds en l’obra d’Antoni Tàpies, que no només no són aliens a l’art romànic sinó que el propi artista ha relacionat amb la col·lecció del «Museu Romànic de Barcelona», com ell l’anomenava. Al llarg del recorregut per la col·lecció, un seguit de punts d’exposició conviden a reflexionar sobre la relació entre l’obra d’Antoni Tàpies i l’art d’aquest període. Els elements que permeten vertebrar aquest itinerari són cites textuals de Tàpies o de coetanis seus, amb alguna obra de la col·lecció particular de l’artista.

Antoni Tàpies. Pintura romànica i barretina. Col·lecció particular, Barcelona

Antoni Tàpies. Pintura romànica i barretina. Col·lecció particular, Barcelona

En concret, s’hi inclou una fragment de l’entrevista a Tàpies a “Art a Barcelona”, de Pere Portabella, de 1992, a l’àmbit de Sant Joan de Boí, on parla de l’impacte del romànic en la seva obra; reflexions sobre la revalorització del romànic a la primera meitat del segle XX vora els absis d’Àneu; impressions sobre el poder comunicatiu del romànic, en l’àmbit de Sant Climent de Taüll; les imatges del Grup Taüll, fetes al mateix museu per Català-Roca sota l’absis de Santa Maria de Taüll; la Mare de Déu d’Ovarra, romànica, que Tàpies posseïa i que es mostra entre les peces del museu, on ens remet a la passió per l’objecte. La mostra es clou amb l’obra Pintura romànica i barretina, on sobre un fragment procedent de Sant Climent de Taüll, Tàpies hi lliga una barretina.

Francesc Català-Roca. Grup Taüll, 1955. MNAC dipòsit del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya

Francesc Català-Roca. Grup Taüll, 1955. MNAC dipòsit del Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya

L’exposició es desenvolupa subtilment al llarg de l’exposició permanent, dialogant l’obra i la reflexió de Tàpies amb les obres medievals. Si ja s’ha visitat la col·lecció és una visió diferent, amb matisos, que aproximen l’art antic amb la creació contemporània. En primera visita, pot sobtar la seva presència, si bé no interfereix en la contemplació directa del romànic.

Aquest projecte s’emmarca dins del projecte del MNAC d’oferir relectures i intervencions en les col·leccions permanents i impulsar el diàleg entre les col·leccions i els artistes i creadors contemporanis, i desvetllar l’estreta relació existent entre la tradició artística i l’avantguarda, així com la revalorització de l’art medieval durant el segle XX. A banda, també s’ha reformat i millorat les sales, com la nova il·luminació del romànic, que crea uns àmbits molt més recollits, adients a la temàtica i ubicació original de les obres.

Per cloure, una reflexió del mateix Tàpies: «Tota obra d’art podem gaudir-la pels seus valors purament estètics, pels valors de l’espontaneïtat, la fantasia individual, el delit pel color, el moviment, l’expressió dels sentiments, uns valors que ja ens anticipen l’art modern.»

Text: Marc Sans Gilabert