ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Viatge a través del blau: La Vida


Exposició: Viatge a través del blau: La Vida
Comissàries: Reyes Jiménez i Malén Gual
Sala: Museu Picasso de Barcelona
Dates: De l’11.10.2013 – 19.01.2014

El Museu Picasso de Barcelona ha iniciat la temporada 2013-2014 amb dues exposicions temporals de considerable interès: Viatge a través del blau: La Vida, on la recerca científica ha permès descobrir l’origen d’una de les obres més representatives de l’anomenat període blau; i, l’altra, la mostra antològica dedicada al propi Museu Picasso en motiu del seu cinquantè aniversari: La col·lecció. Ens centrarem en la primera sense deixar de recomanar la visita de totes dues. De fet, ambdues propostes posen en valor el treball dels professionals dels museus, imprescindibles per a fer possible qualsevol projecte expositiu.

La Vida

Estudi per a La Vida, 1903. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2013.

Estudi per a La Vida, 1903. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2013.

Aquesta exposició és un bon exemple de com la col·laboració entre especialistes de diversos àmbits pot aportar resultats molt profitosos en benefici d’un major coneixement de l’obra d’un artista tan transcendent per a la història de l’art com Picasso. La investigació ha posat de manifest una mena de joc de nines russes entre dues obres de l’autor, ja que el quadre Terrats de Barcelona (1903) —propietat del Museu Picasso— amagava sota diferents capes de pintura a l’oli un esbós d’una tela del mateix any: La Vida, la qual va esdevenir una de les fites del seu període blau i que avui forma part de la col·lecció del Museu d’Art de Cleveland (Ohio, Estats Units).

Els tècnics del Museu Picasso han recorregut als darrers avenços tecnològics per analitzar Terrats de Barcelona, una composició que es corresponia cronològicament a l’esmentat període blau (inscrit entre els anys 1902 i 1904), però que no guardava gaire relació estilística amb la producció picassiana d’aquesta època pictòrica. A més, els estudiosos de Picasso van partir de la hipòtesi que per aquelles dates, el pintor malagueny reutilitzava sovint les seves teles o feia noves composicions al damunt d’altres, talment com han fet molts altres artistes en períodes anteriors i posteriors.

La Vida. Barcelona, 1903.  ©Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2013

La Vida. Barcelona, 1903. ©Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2013

Les diverses anàlisis radiològiques i espectrogràfiques a què es va sotmetre Terrats de Barcelona van permetre descobrir una composició oculta que no tenia res a veure amb el definitiu paisatge de teulades de la Ciutat Comtal, sinó amb unes figures humanes d’una escena completament diferent. Posteriorment, des del museu barceloní van vincular aquesta composició subjacent de l’escena urbana amb els personatges de La Vida i van demostrar, així, que el quadre del Museu de Cleveland no és un cas aïllat de l’època blava, ja que és fruit d’un treball intens que el pintor va anar desenvolupant durant mesos fins que el va materialitzar definitivament.

La mostra temporal del Museu Picasso es presenta formalment amb la confrontació de les dues obres, l’una al davant de l’altra i, als laterals de la gran sala rectangular, s’hi presenten tant les explicacions tècniques de les anàlisis dutes a terme sobre Terrats de Barcelona, com altres dibuixos, esbossos i estudis preparatoris de La Vida. El major punt d’interès és haver aportat nou coneixement gràcies a l’ús de les noves tecnologies en combinació amb la investigació documental; també és meritori haver aconseguit en préstec l’original de La Vida, propietat d’un museu nord-americà; i, a més, l’exhibició compta amb l’atractiu de poder conèixer la feina dels experts de diferents disciplines que treballen als despatxos, tallers i laboratoris d’un dels museus catalans amb més projecció internacional.

Text: Isabel Graupera Gargallo