ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Llegir en català


JORDI FERNANDO · Editorial Meteora / “Llegir en català”

Fa uns mesos, un il·lusionat escriptor em va fer a mans un llibre que acabava d’autoeditar i, mig burleta mig seriós, em va comentar que els editors —i més els petits, va remarcar— estàvem al pot, llestos, kaputt, perquè ara, amb les impressions de llibres sota comanda i els originals en PDF, l’escriptor podia arribar al públic lector sense “la intermediació”, va dir ell, de cap editorial.

Fa també unes setmanes vam tenir com a editors una encesa discrepància amb l’encarregat d’una cadena de llibreries quan, en presentar-li una novel·la d’un autor, primerenc i del país, que acabàvem de publicar, ens va dir que “ells” només admetien best-sellers a la seva cadena de llibreries, i que no calia que perdéssim el temps obsequiant-lo amb la nostra novel·la si l’autor no era famós o, si més no, mediàtic.

Alguns dels membres del grup "Llegir en català" Marc Moreno, Francesc Gil Lluch, Laura Huerga, Dolors Sarries, Ilya Pérdigo, Núria Iceta, Aniol Rafel, Ignasi Pàmies i Jordi Albertí

Alguns dels membres del grup “Llegir en català” Marc Moreno, Francesc Gil Lluch, Laura Huerga, Dolors Sarries, Ilya Pérdigo, Núria Iceta, Aniol Rafel, Ignasi Pàmies i Jordi Albertí

I fa també més o menys trenta dies que vam assistir, com a editorial, a la Fira d’Editors Independents de Llinars del Vallès, com unes setmanes abans havíem assistit també a la Fira del Llibre de Bellprat, i en totes dues ocasions van ser molt nombrosos els lectors que ens van comunicar la seva grata sorpresa pel fet de la nostra “existència” —circumstància que ignoraven totalment al cap de tretze anys de vida—, atès que els costava molt, van dir-nos, trobar llibres en català que no seguissin les pautes del mainstream establert pels grans grups editorials.

Doncs bé, a partir de la constatació d’aquestes tres grans mancances o potser d’aquestes tres grans injustícies —el desprestigi de l’ofici d’editor, la poquíssima visualització del llibre independent a les llibreries i als mitjans, i l’existència d’un públic que aprecia el que fem, tot i que ignora que existim—, un total de deu editorials petites empresarialment parlant, però amb un catàleg fortament ambiciós en qualitat literària i rigor editorial, hem decidit engegar el projecte anomenat “Llegir en català”.

“Llegir en català” no és cap unió empresarial, sinó una estratègia col·lectiva de deu editorials que volen i reclamen tenir més lloc i més visibilitat en el món del llibre. Les editorials que inicialment conformem aquest col·lectiu —Alrevés, l’Avenç, LaBreu, Llibres del Delicte, El Gall Editor, Gregal, Meteora, Periscopi, Raig Verd i Saldonar— tenim, com a nord gairebé obsessiu, revaloritzar i difondre l’ofici d’editor a través de la qualitat oferta en els nostres llibres, conquerir per primer cop o reconquerir el terreny que el llibre en català, i la seva diversitat, ha perdut en moltes llibreries, i presentar a un públic ja existent i ampliable un seguit de llibres en català, originals o traduccions, que només es poden elaborar des de la dignificació de la literatura i de l’edició.

Per això publicarem semestralment un catàleg de les nostres novetats que orienti tant llibreters, com mitjans, com públic lector, sobre totes les obres que podem oferir pràcticament en tots els gèneres, amb especial atenció a la narrativa i als autors emergents.

“Llegir en català” no tindria avui en dia cap sentit si no aprofités els canals de comunicació directa disponibles a través d’Internet, per això disposem d’un blog informatiu sobre novetats editorials o notícies destacables dins el sector del llibre, i d’un perfil a Facebook i a Twitter que ens permet mantenir tota la interacció possible amb els nostres difusors i, feliçment, amb els nostres lectors.

Una altra de les finalitats de “Llegir en català” és el contacte constant amb tots els protagonistes del món del llibre. Creiem que com més a prop treballem de professionals del sector, de llibreries, distribuïdors, biblioteques, associacions editorials, institucions privades o públiques i administracions vinculades al llibre, més força tindrà la nostra oferta editorial, més àmplia serà la repercussió obtinguda pel sector i més gran la capacitat de tria i la satisfacció del públic lector.

A partir d’ara, doncs, compteu amb “Llegir en català”, ja que ens trobareu, tan sovint com puguem, a fires i certàmens del llibre, en debats públics sobre el foment de la lectura i de l’edició en llengua catalana, al costat de les institucions que defensin la nostra cultura i en contra de les que no ho facin, i en qualsevol lloc on hi hagi un públic lector que demani la possibilitat, senzillament, de llegir en català.

* * *