ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Tàpies: des de l’interior


Exposició: Tàpies: des de l’interior
Comissari: Vicent Todolí
Sala: Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i Fundació Antoni Tàpies
Dates: 21 de Juny de 2013 – 03 de Novembre de 2013

La Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d’Art de Catalunya presenten conjuntament una mostra que es pot visitar fins el 3 de novembre a les sales de les dues institucions.
Tàpies. Des de l’interior comissariada per Vicent Todolí (director de la Tate Modern, Londres) recull exclusivament les obres conservades a casa de l’artista i a la Fundació Antoni Tàpies.

Antoni Tàpies, Figura amb pits i ventre, 1945 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull 2013

Antoni Tàpies, Figura amb pits i ventre, 1945 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull 2013

La mostra es basteix sobre dos recorreguts. D’una banda els objectes quotidians i els materials pobres, a la Fundació Antoni Tàpies, i de l’altra, la mostra de les grans composicions murals al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Com una immersió cap a l’obra de Tàpies, l’exposició s’articula cronològicament i pren com a punt de partida els primers quadres de mitjans dels anys quaranta, caracteritzats per l’espessor de la pintura i les pinzellades gruixudes, passant pels primer experiments amb nous materials com el vernís, el làtex, pigments de color, planxes metàl·liques; tanquen el recorregut les darreres obres de l’any 2010 i 2011 on es pot observar la consolidació del seu estil i la seva simbologia particular.

Desfilen per les teles de Tàpies objectes extrets de la realitat quotidiana, mobles vells, roba usada, una manta, una sabata, trossos de cartró, làmines de metall, tots ells utilitzats no com a representació del quadre, del tema o de la realitat, sinó com a elements amb una forta càrrega arquetípica i simbòlica. I per dir-ho amb paraules de l’artista els objectes tenen una funció “ascètica de la sacralització del món immediat”.

Antoni Tàpies, Pantalons sobre bastidor , 1971 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull 2013

Antoni Tàpies, Pantalons sobre bastidor , 1971 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull 2013

Afirmava Tàpies que s’havia vist influït per l’obra dada de Duchamp i Schwitters en què els objectes són situats fora del seu significat habitual sota un nova accepció, un nou sentit vital; la tècnica del collage i l’assemblatge -anomenats l’art de l’objecte– són els mitjans incisius amb els quals Tàpies compon el seu discurs visual amb un ferm i sòlid bagatge comunicatiu.

Antoni Tàpies, Capsa, 1993 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull Fotografia, 2013

Antoni Tàpies, Capsa, 1993 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: © Gasull Fotografia, 2013

Reconegut internacionalment, Antoni Tàpies és sense cap mena de dubte el gran referent de l’art català contemporani i un indubtable mestre de l’abstracció. La seva obra és irreductible a un sol moviment artístic puix que la seva trajectòria travessa diferents estils i camps d’expressió, en tots ells es posa de relleu l’aposta de Tàpies de transformar l’autoritat de la tradició per la llibertat de consciència i enaltir el significat expressiu de tot allò que és considerat insignificant, en desús o marginal. L’art expressa coneixement i la formà és el mitjà de transmetre’l.

L’exposició es nodreix de gairebé 70 obres de gran format i de diverses activitats d’aproximació a l’obra de Tàpies com són les visites comentades, activitats per a famílies, cicles de xerrades, activitats per al professorat.

És d’agrair l’aposta de la Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d’Art de Catalunya per la reconstrucció objectiva de l’obra de Tàpies, per l’acurada presentació de l’exposició i per aquest tipus de trames visuals que emocionen i permeten de manera convincent i segura aprofundir en l’obra de l’artista.

Text: Maria Ivanova