ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Agramunt: l’art arrelat


Sala: Espai Guinovart, Agramunt
Exposició permanent

Agramunt, municipi d’uns 5000 habitants a la comarca de l’Urgell, acull dos centres d’art contemporani de primer ordre: l’Espai Guinovart i Lo Pardal.
L’Espai Guinovart és una obra única: l’artista Josep Guinovart hi va plasmar tot el seu amor per aquestes terres i la seva gent. El record de la guerra civil, que el jove Guinovart va passar a la vila a la casa materna, marcà profundament la seva evolució artística. La passió per la terra, els elements, la matèria, es forja en les nits passades al bosc del Siscar i entre les cases d’Agramunt.

Fotografia ©Gasull

Fotografia ©Gasull

Ja consagrat, Guinovart va voler retornar aquesta experiència convertint l’antic mercat municipal, construït a la postguerra i en desús, en un espai d’art excepcional.
L’artista va crear per al seu espai tres grans obres: el mural de les quatre estacions, la cabana i l’era. Un mural que plasma els canvis en el paisatge de secà, una cabana que és tot un univers, i una era que resumeix la vida al camp. Vivències d’un infant de 9 anys transformades en peces úniques.
Paral·lelament, s’ha anat constituint una col·lecció pròpia de la Fundació Privada Espai Guinovart, que es mostra de forma rotatòria. Actualment, coincidint amb el cinquè aniversari de la mort de l’artista, la selecció s’ha dut a terme amb la participació de les entitats i associacions d’Agramunt i persones que van voler col·laborar en la iniciativa. Cada participant triava l’obra més emblemàtica, la que tenia major significat per a cadascú, i d’entre les més votades, la comissària Sílvia Muños d’Imbert va proposar el muntatge “Agramunt a Guinovart” que es pot veure actualment. La mostra es complementa al Petit Espai amb “Guinovart a Agramunt”, selecció dels treballs que l’artista va fer en col·laboració o encàrrec d’entitats, empreses i particulars agramuntins. S’hi mostra també les peces que l’artista, sempre compromès, va fer per defensar el seu estimat bosc del Siscar d’un abocador que s’hi volia fer, finalment no construït.

Fotografia ©Pijuan

Fotografia ©Pijuan

Els darrers anys l’Espai Guinovart compta amb un comissari extern que proposa una relectura de la col·lecció pròpia i un programa d’exposicions temporals al Petit Espai, que acull tant artistes emergents com figures de la generació de Guinovart, sempre seguint l’aposta d’apropar l’art contemporani als ciutadans.
Ben a prop de l’Espai Guinovart hi trobem un altre espai imprescindible: Lo Pardal. Ens trobem en una altra obra d’art en ella mateixa: aquesta Casa de la Poesia Visual fou iniciativa de Guillem Viladot, escriptor i poeta visual, de la generació de Joan Brossa. Consta de tres immobles units entre sí on s’exposa un recull de poemes visuals, objectes poètics i volumetries. Viladot va voler crear el primer espai dedicat a aquest gènere i sublimar les seves arrels agramuntines, amb objectes que disposa amb criteris de sensibilitat, de recorregut iniciàtic, fent de la casa un poema en sí mateixa. La visita es converteix així en un recorregut excepcional per l’univers artístic i creatiu de Viladot, on objectes quotidians es transformen, prenen nous significats i transmeten noves sensacions. Lo Pardal presenta també exposicions temporals d’altres artistes i propostes culturals paral·leles.
L’obra de Guinovart i de Viladot és present també en espais públics d’Agramunt, que enriqueixen una vila rica en patrimoni: la magnífica església romànica i la seva espectacular portalada, la plaça del Mercadal o els porxos del carrer de Sió. Una visita a Agramunt és absolutament imprescindible pels amants de l’art.

<www.espaiguinovart.cat>
<www.lopardal.com>

Text: Marc Sans Gilabert