ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Teatre-Museu Dalí


Sala: Teatre-Museu Dalí, Figueres
Exposició permanent

Deia en Dalí que volia que el seu museu fos un gran objecte surrealista, un museu absolutament teatral, que en sortir, els visitants tinguessin la sensació d’haver viscut un somni teatral.
El Teatre-Museu, una de les obres més fascinants de Dalí, forma part del triangle dalinià -que inclou dos espai museístics més: Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat i Castell Gala Dalí a Púbol- gestionat íntegrament per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013.

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013.

Aquest peculiar espai es va obrir al públic l’any 1974 i va ser concebut i dissenyat íntegrament pel pintor empordanès sobre les romanalles de l’antic teatre municipal de Figueres construït al segle XIX. Representa per si mateix un objecte d’art, un espai viu, amb ànima, que evoca la màgia de la permanència a través de l’art.

Bon coneixedor de la història de l’art i de la tècnica pictòrica tradicional, Salvador Dalí (Figueres, 1904 –1989), considerat internacionalment un dels pintors més significatius de la seva generació, és el màxim exponent de la pintura surrealista. Va estudiar a la Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid) de la qual va ser expulsat l’any 1926, any en què viatjà per primera vegada a París on va conèixer i va fer amistat amb els grans representants de l’avantguarda artística com Pablo Picasso, Joan Miró, Paul Éluard i André Breton.
És ben patent que a la capital francesa va experimentar amb un gran ventall d’estils d’avantguarda com per exemple l’impressionisme, el cubisme, el futurisme o el dadaisme.

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013

El Teatre-Museu Dalí catalitza la col·lecció d’obres més gran de la producció artística del pintor. Acull al voltant de mil cinc-centes creacions amb un abundant desplegament d’obres representatives de tots els estils pictòrics que Dalí va desenvolupar abans del surrealisme i posteriorment.
Els quadres exposats evidencien el canvi conceptual i procedimental al llarg de la seva carrera artística. Pintures, dibuixos, fotografies, joies, hologrames, objectes de la cultura popular, escultures i escultures gegantesques; parets senceres de gravats i instal·lacions diverses desdibuixen el llindar entre estil, tradició i moviment artístic. L’obra daliniana, d’una gran intel·ligència i elaboració, continua generant emoció en l’espectador, suscitant la reflexió que ajuda a entendre millor el seu pensament plàstic més enllà de la pràctica pictòrica.

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013.

Imatges cortesia Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2013.

L’inacabable univers dalinià presentat en el Teatre-Museu està format per 22 espais (cal destacar que l’enumeració no té cap finalitat d’organització cronològica o de visita preconcebuda). És del tot recomanable voltejar per les diverses sales, sense seguir l’ordre numèric, i submergir-se en aquest indret laberíntic, ric en solemnitat, per fruir d’una experiència sorprenent per a tots els sentits. Si bé, l’obra exposada és de Dalí, cal destacar que hi ha tres sales amb obres d’altres artistes. A la sala 12 es mostra l’obra d’Antoni Pitxot, amic de Salvador Dalí i director del Teatre-Museu; a la sala 8 es pot veure l’obra del pintor català Evarist Vallés; a la sala 14 s’exhibeix la col·lecció privada de Dali amb obres de El Greco, Fortuny, Urgell i Duchamp, entre d’altres.

Text: Maria Ivanova