ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Aniversari de Columna Música


ADELA GENER

La directora de Columna Música, Núria Viladot, em rep a la seu de la discogràfica que enguany compleix 15 anys. La sala és plena d’una bona mostra dels enregistraments descoberts per l’empresa. L’ordre i l’eficiència es respiren en l’ambient. Sens dubte, la constància, la perseverança, l’esforç, la curiositat cultural, la sensibilitat i la passió per la música són els eixos vertebradors d’aquest somni convertit en projecte i consolidat ja en el temps.

Radiance ©Alisa Cone Camberlan

Radiance ©Alisa Cone Camberlan

Núria Viladot defineix Columna Música com: “és la poesia de la música”. La discogràfica es va plantejar el seu objectiu principal en la recuperació del patrimoni musical centrat en el segles XX-XXI, a més de donar a conèixer a joves intèrprets i ser un bon suport per als compositors contemporanis. Després d’aquests 15 anys de trajectòria, el catàleg del segell compta amb 300 referències musicals i segueix amb el bon ritme d’edició de 30 discos a l’any imprescindibles per a la cultura catalana. Una mostra de la tasca de recuperació musical de la discogràfica ha estat l’enregistrament de Felip Pedrell –màxim exponent del nacionalisme musical- o bé les sardanes de Toldrà, l’obra simfònica de Guinjoan o les òperes de Monsalvatge.

Columna Música ha aconseguit ser un referent per als intèrprets contemporanis i actualment ja s’hi adrecen per oferir les seves obres, segons la directora: “fins ara nosaltres fèiem un treball de recerca d’obres inèdites i noves, ara ens les venen a oferir”. Sembla necessari, en la situació econòmica actual, saber com aconsegueix el segell fer rendible el seu projecte. Segons Viladot, la visió de l’empresa en termes econòmics es basa en: “ la coordinació i la complicitat amb els intèrprets, els compositors i els tècnics per buscar finançament, sumant els contactes de tothom, també, en no estirar més el braç que la màniga per als grans projectes, assegurant el 70% del projecte finançat en el moment d’iniciar-lo”. Pel que fa a l’ajut de les Administracions només subvencionen dos discos anuals dels 30 que editen i reben la part proporcional de 100.000-€ a repartir entre les cinc discogràfiques catalanes. Així doncs cada projecte és un repte. Només la gratificació personal i la sensació de servei a la cultura del país compensen l’esforç i la dedicació.

The Soul Sings ©Alisa Cone Camberlan

The Soul Sings ©Alisa Cone Camberlan

Assegura Viladot, que li aporta molta satisfacció intel·lectual el poder conèixer a fons l’art dels diversos artistes com ara Victòria dels Àngels i se sent molt orgullosa del treball que fan amb la Fundació de la soprano que els aporta els màsters de les gravacions. La discogràfica ja ha editat diverses referències de la cantant catalana, entre els quals hi ha un CD amb el concert inaugural de Catalunya Música al Palau de la Música l’any 1987. I l’enregistrament de Le nozze di Figaro que Victòria dels Àngels va interpretar al Metropolitan de Nova York a l’any 1952. Tenen previst recuperar les obres inèdites o bé aquelles que ja no es troben en cap catàleg.

 

Projectes de futur

Un somni pendent per a la directora de Columna Música és l’enregistrament de la Integral de Monsalvatge. Ja han editat l’obra del compositor català des de l’any 1998 i ara al 2012 han tret al mercat El CD del Centenari. També n’havien enregistrat l’obra de cambra i posteriorment varen sortir les òperes en col·laboració amb el Liceu, concretament: El gato con botas dirigit per Ros Marbà. Després: Una voce in off i ara estant preparant l’edició en DVD de Babel.

Un objectiu de futur és fer el buidatge dels arxius sonors de Catalunya Música per poder completar l’obra simfònica de Xavier Monsalvatge.

Per aquesta tardor presentaran  l’inici de la col·lecció sobre Pau Casals i obrir  una col·lecció sobre la soprano Conxita Badia. A més tenen obertes altres línies com és editar un disc d’Antonio Simón i Trino Zurita, així com recuperar obres de Granados i Albéniz.

Ja per acabar, Núria Viladot, diu que estant treballant en optimitzar la distribució internacional i han aconseguit tenir presència en els mercats d’Estats Units, Alemanya, Anglaterra, Itàlia, Amèrica del Sud i preveuen que s’aniran ampliant.

* * *