ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Joan Sales: el volcà


Dra. LAURA BORRÀS CASTANYER

Any literari Sales, Calders i Tísner 1912-2012

Enguany estem celebrant centenari del naixement de Joan Sales (1912-1983), que va ser un gran novel·lista, tot i només haver escrit una novel·la, Incerta glòria, i al qual reconeixem una esplèndida tasca com a editor, poeta, traductor i adaptador. Tota la seva obra –literària o professional- és fruit de la seva empenta, tenacitat i vehemència. Joan Sales era un home de gran caràcter. Per a fer-se una idea de la seva forçaem referiré aquí únicament a dos exemples. El primer és la gravació que conservem d’una conferència que va fer a l’Ateneu Barcelonès el 17 de gener de 1978 i que traspua tremp vital des del mateix timbre, el to de la seva veu (és consultable a la mediateca Sales del portal de commemoració de l’Any Sales, Calders, Tísner: <http://www.salescalderstisner.cat/autors/joan-sales/mediateca/viewcategory/12/sales >i en recomano molt l’audició, perquè constitueix un testimoni excepcional). Joan Sales se’ns presenta com algú que simplement vol contribuir a donar testimoni de la veritat, de la seva veritat, de la veritat que ell va viure. Ho va fer a través de les cartes a Màrius Torres, ho va fer amb el seu llibre de versos Viatge d’un moribundi ho va fer, és clar, a la seva Incerta glòria.

El segon exemple, el trobem en boca de Pere Calders, que en una ocasió va referir-se a Joan Sales a propòsit d’un comentari fet durant el seu exili a Mèxic i ho va fer en aquests termes:

«Més d’una vegada, a mi m’havia fet l’efecte que Joan Sales era un volcà en activitat, amb una sordina a la boca del cràter. D’un moment a l’altre podia saltar la tapa, amb gran estrèpit, però ell s’esforçava a contenir l’erupció. Així i tot, no aconseguia pas de dissimular el foc que duia a dins».

La guerra com a foc. Un foc que no s’apaga per més que passin els anys. I Sales, el volcà. Un volcà que de manera subterrània, amb un esforç quasi geològic, necessita esclatar i deixar que surti la lava plena de foc que s’anirà solidificant en la seva producció literària, en un exercici d’escriptura i de reescriptura constant. I entre el foc i el volcà, la glòria, la certa glòria que hem de concedir-li a ell i, especialment, a la seva monumental novel·la. Que el centenari i els múltiples clubs de lectura i tertúlies que tenim organitzades siguin l’ocasió per a molts per a descobrir-la. No se’n penediran!

* * *

 

Web dedicada a l’Any Sales Calders Tísner
www.salescalderstisner.cat 

> Vegeu les ressenyes sobre Sales, Calders i TísnerAny Sales Calders Tísner