ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Avel·lí Artís-Gener, Tísner


JORDI BADIELLA

Any literari Sales, Calders i Tísner 1912-2012

Quan amb motiu de la proclamació d’escriptor del mes, l’any 1992, La institució de les Lletres Catalanes  li va demanar que respongués qui era i perquè escrivia, en Tísner no s’hi veié capaç, i provà de fer-ho canviant el qui d’aquella pregunta pelquèd’una resposta en la qual es va caricaturitzar com un objecte, un embut d’aram al qual li arribaven moltes coses de les quals, després de molt d’esforç, n’havien sortit escadusserament d’altres que guardava en un flascó. Vet aquí la seva imatge de l’autodidactisme.

Tísner va néixer i va morir a Barcelona (1912-2000). Gairebé tot un segle, dóna per molt: ser un jove ninotaire, periodista, anar a una guerra, marxar a un llarg exili a Mèxic, fer-hi les feines més inverosímils (pintar 1.600 quadres per a un hotel, per exemple), ser escenògraf, director artístic de publicitat i retornar a Catalunya i continuar lluitant per la llibertat del país, ser traductor, corrector, enigmista… I ser escriptor: la seva narrativa completa i la seves memòries van ser editades per l’editorial Pòrtic.Avui, però,pràcticament només podem trobar-les a les biblioteques. A les llibreries, probablement, només hi trobarem la novel·la Paraules d’Opòton el vell, reeditada aquest any per Edicions 62.  Amb motiu del centenari, Teresa Fèrriz, directora del portal de literatura catalana LletrA va anunciar que gràcies a la generositat de la família de l’escriptor, les seves obres completes es podran llegir cap a final d’any a internet i que els quatre volums de Viure i veure, estaran disponibles en aquest mitjà el mes d’octubre.

* * *

 

Web dedicada a l’Any Sales Calders Tísner
www.salescalderstisner.cat 
> Vegeu les ressenyes sobre Sales, Calders i TísnerAny Sales Calders Tísner