ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

D’amore e tormenti


Autors: Tarquino Merula, Barbara Strozzi, Landi, J.H.Kapsberger Benedetto Ferrari, G.F. Sances, Claudio Monteverdi
Intèrprets: Raquel Andueza, soprano i Jesús Fernández Baena, tiorbaNordland Musikkfestuke, 4 d’agost

Amb una ardent devoció per la música i amb una competència estilística admirable, l’actuació dels dos reputats intèrprets a la Bodin Kirke de Bodø  va ser un exercici de belles reflexions sobre l’apassionada retòrica musical d’unes obres de transparència contrapuntística i d’improvisació escrita que exigeixen un lirisme refinat i un dramatisme considerable.

Fotografía: ©Sofie Breivik

En el repertori del concert, dedicat al seicento italià, van incloure cançons que pertanyent al disc compacte, D’amore e tormenti, editat per NB el 2007 i ressenyat al Suplement de discos de Sonograma Magazine.

La musicalitat de la soprano Raquel Andueza i la tiorba de Jesús Fernández Baena és un element rigorosament qualitatiu que recrea amb inspiració allò que en diem el geni melancòlic. L’excés del desamor, l’ambigüitat dels afectes i les determinacions diverses dels amants recorren la textura musical amb registres molt greus de la veu, acords dissonants i melodies de punxant expressivitat.
Escoltant una versió genuïna de les composicions de la tercera dècada del segle disset, els dos artistes no ens van deixar cap dubte: la música insinua un poderós influx sobre l’ànima.

És molt important destacar la sintonia dels dos músics; s’adeliten en el procés de creació d’un univers ric de matisos i d’intercanvis de referents musicals i poètics que creen un lligam invisible i evoquen la vulnerabilitat dels enamorats.

Andueza i Fernández Baena ens garanteixen l’accés a la privacitat dels afectes i en un mig secret, espai que sovinteja la música, ens arriba la commovedora i privilegiada forma musical de l’ària per revelar-nos les inacabables metàfores de l’amor.

Text: Carme Miró

* * *