ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Arctic Philharmonic Orchestra


Boreas Sings, Torstein Aagaard-Nilsen
Concertino per a Alto Saxòfon i Orquestra, Marcus Paus
Concert per a violí i orquestra, Piotr Ílitx Txaikovski
Simfonia núm.9 op.95, Antonín Dvorák
Intèrprets: Nordnorsk Symfoniorkester
Solistes:
Rolf-Erik Nystrøm, saxofon; Mikhail Simonyan, violí
Direcció: Christian Lindberg

Nordland Musikkfestuke, 9 d’agost

La societat noruega, fent un exercici intel·ligent de cooperació, amb un nou concepte social i cultural de crear projectes col·laboratius, va unir diferents institucions musicals – les més importants de la regió- amb l’objectiu de produir un excepcional conjunt musical dirigit cap a un únic sentit d’identitat i pertinença: Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Fotografía: ©Maria Ivanova

La regió sencera ha mancomunat tots els recursos, humans i econòmics, per posar-se al servei de la música. No ens estranyen, doncs, les declaracions del Ministre de Cultura i Afers Eclesiàstics, Trond Giske, afirmant que la creació d’aquesta orquestra filharmònica és l’esdeveniment més important de Noruega després de la inauguració de l’Opera House de Oslo. Roger Ingebrigtsen (president) i Marit Reutz (vicepresidenta) dirigeixen i administren els diferents conjunts que formen la Nordnorsk Opera og Symfoniorkester AS a les ciutats de Bodø i Tromsø:

  • Bodø Sinfonietta
  • Tromsø Kammerorkester (Tromsø Chamber Orchestra)
  • Nordnorsk Symfoniorkester (Arctic Philharmonic Orchestra)
  • Nordnorsk Opera (Opera Àrtic)

El passat 9 d’agost del 2009, la Nordnorsk Symfoniorkester (Arctic Philharmonic Orchestra) dirigida pel trombonista i director d’orquestra Christian Lindberg (vegeu l’entrevista) va fer el seu primer debut a Noruega. Dos anys més tard, varen iniciar la seva primera gira per la Xina, des del 26 de desembre del 2010 fins el 9 de gener de 2011.

Fotografía: ©Maria Ivanova

Sonograma Magazine ha tingut l’enorme satisfacció d’escoltar la brillant formació orquestral, Arctic Philharmonic Orchestra, dins el marc de bellesa inapel·lable del festival de música de Bodø.
A la Bodø Kulturhus, la sala de concerts de la ciutat plena de gom a gom, vàrem poder escoltar dues estrenes de dos compositors actuals, Boreas Sings de Torstein Aagaard-Nilsen i el Concertino per a Alto Saxòfon i Orquestra de Marcus Paus.
Fou destacable la interpretació del Concert per a violí i orquestra de Txaikovski a càrrec del violinista rus Mikhail Simonyan. El jove intèrpret, que feia pocs dies havia estat pare, va debutar a Bodø oferint una versió que, tot i l’elegància del seu estil –encara que  força distant- ens comunicà l’exuberància expressiva del compositor rus.
La solemne i misteriosa introducció del primer moviment de la  simfonia que Dvorák va estrenar al Carnegie Hall de Nova York, coneguda amb el nom Simfonia del Nou Món (originàriament era la 5ena simfonia), va envair la sala de concerts amb una sonoritat executada per uns músics exultants.

Text: Carme Miró

* * *