ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Joaquim Gomis: de la mirada obliqua a la narració visual


Exposició: Joaquim Gomis: de la mirada obliqua a la narració visual
Comissari:
Juan Naranjo
Sala:
Fundació Miró Barcelona
Dates: Del 20/04/2012 al 03/06/2012

A través d’una selecció de gairebé 200 fotografies, la Fundació Joan Miró presenta, des del 24 d’abril al 03 de juny del 2012, la mirada peculiar de Joaquim Gomis (Barcelona, 1902-1991), un dels fotògrafs pioners de l’avantguarda fotogràfica catalana.
Gomis, personatge polifacètic, va ser empresari, fotògraf, col·leccionista i bibliòfil. No hem d’oblidar que també era promotor d’art i va assumir la presidència del Patronat de la Fundació Joan Miró. Va ser membre fundador de dos dels grups més importants en la difusió de l’Art Nou a Catalunya, ADLAN (Amics de l’Art Nou, 1932-1936) i el Club 49 (1949-971), espai on va establir bones amistats amb Joan Miró, Josep Lluís Sert, Man Ray, Paul Éluard, Joan Prats i Antoni Tàpies. Alguns referents literaris expliquen que Antoni Tàpies va descobrir l’obra de Paul Klee gràcies a la gran col·lecció de llibres d’art que tenia Gomis a la seva selecta biblioteca.

©Hereus de Joaquim Gomis. Fundació Joan Miró, Barcelona

L’exposició a la Fundació Joan Miró Joaquim Gomis: de la mirada obliqua a la narració visual s’ha bastit en dos àmbits. El primer, La mirada obliqua,recull la creació fotogràfica de Gomis desenvolupada entre 1922 i el 1939 en nombrosos viatges a Europa i als Estats Units. La utilització de picats, contrapicats, zooms i desplaçament de l’eix compositiu, manifesten les propostes visuals innovadores i el tractament estètic revolucionari que emprava Gomis molt abans de l’elaboració de les teories de la “Nova visió” de Lásló Moholy-Nagy.
Com molts altres artistes, l’any 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, Gomis es va exiliar, instal·lant-se a París fins l’any 1939. En aquest període de temps, va desenvolupar un llenguatge fotogràfic de caire surrealista. Es pot observar la descontextualització dels objectes, els jocs de llums i ombres que recorden en certa mesura l’obra de Man Ray.
El segon àmbit, La narració visual, mostraun dels aspectes menys coneguts de l’obra del fotògraf català, els fotoscops, és a dir, una selecció de fotografies organitzades de manera seqüencial sota un mateix fil conductor. Els fotoscops van ser un projecte col·laboratiu entre Joaquim Gomis i Joan Prats. Els dos artistes van convertir el seu propòsit fotogràfic en una de les idees editorials més agosarades del seu temps. La temàtica de les sèries, el format -quadricular- i el disseny extravagant de l’edició, molt dissemblants als fotollibres de l’època. Amb una mirada àgil i dinàmica, cultivada i rigorosa Gomis documentà el procés creatiu del seu gran amic Joan Miró. Les imatges exposades són una mostra documental d’objectes, paisatges i esdeveniments de la vida urbana i rural que malauradament ja han desaparegut. En la confecció dels fotoscops hi van participar Le Corbusier, Michel Tapié, Josep Lluís Sert, Francesc Vicens i Joan Brossa, entre altres. Convé destacar que a la mostra exhibeix tres sèries inèdites: Eucaliptus, Barcelona i la sèrie sobre el cos femení, Nus.
Des d’un punt de vista més formal, aquesta exposició és fruit del compromís de La Fundació Joan Miró de difondre i potenciar l’estudi de l’obra de Joaquim Gomis, arran de l’acord signat l’any 2011 entre els nets del fotògraf, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Joan Miró. Aquí comença una altra fase del procés en què el seu fons -prop de 70.000 imatges i incorporen documentació no fotogràfica (cartes, llibres, catàlegs)- es diposita a l’Arxiu Nacional de Catalunya per a la seva digitalització i conservació. Recordem que La Fundació Joan Miró és la institució dipositària dels drets de l’explotació del fons i l’encarregada de divulgar l’obra del fotògraf català.
L’exposició ha estat comissariada per Juan Naranjo, especialista en fotografia espanyola de la postguerra, i comissari de l’exposició sobre Joaquim Gomis, que se celebrà ja fa deu anys, el maig del 2002, a la Fundació Miró en la qual es presentava una vasta selecció de l’obra de Gomis.
Durant cinc dècades, encara que no sempre va exercir de manera professional, Joaquim Gomis va desenvolupar una extensa producció fotogràfica cabdal per la fotografia europea del s. XX.

Text: Maria Ivanova