ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Salvador Brotons parla de la Maria Lluïsa Cantos


SALVADOR BROTONS

És amb una profunda emoció que escric aquestes línies tot recordant els cursos de música espanyola, i sobretot catalana, que M. Lluïsa Cantos oferia a Baden (Suïssa). Jo vaig tenir l’honor d’assistir-hi com a compositor convidat un parell d’anys i vaig quedar meravellat de l’organització, entusiasme i passió per la feina que feia la Maria Lluïsa per tota la nostra música. Les master classes es donaven a Baden (un poble no massa llunyà de Zuric), en un palauet envoltat de boscos, natura i bellesa. Els estudiants escollits eren majoritàriament suïssos amb moltes ganes de conèixer a fons la nostra música. La Maria Lluïsa s’hi entregava de valent demostrant en el piano tots els secrets, dicció i fraseig del gran repertori de la música nostra que tan bé coneix.

Per part meva, vaig gaudir escoltant obres meves de cambra i de piano sol per a joves artistes amb talent i molt oberts i atents a tots els meus consells. Varen ser uns dies molt especials perquè endemés de treballar la música, teníem l’oportunitat de conèixer les inquietuds dels estudiants i la part més humana de tots ells. Menjàvem junts en el mateix recinte i hi havia una ambient molt obert i relaxat.

©Maria Ivanova

©Maria Ivanova

Tot era exquisit i la gent, el lloc, el paratge i també l’organització acuradíssima, típicament suïssa.

És d’admirar tot el que la Maria Lluïsa Cantos ha fet per la nostra música a Suïssa. Ha aconseguit configurar un arxiu extraordinari de partitures i discos compactes. Tothom el pot anar a consultar, tant el repertori més tradicional (Granados, Mompou, Albéniz) com el de compositors contemporanis. Un arxiu complert i obert a totes les tendències estètiques de la història. Per tot això crec que M. Lluïsa Cantos mereix un reconeixement institucional perquè la seva feina és d’aquestes que es fa de mica en mica, sense lluir. Només es fa perquè s’estima el país i la música amb passió i gran entusiasme.

* * *