ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Catalunya 1400. El gòtic internacional


Exposició: Catalunya 1400. El gòtic internacional
Comissari: Rafael Cornudella amb la col·laboració de Guadaira Macías i Cèsar Favà
Sala: MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya)
Dates: Del 29 de Març de 2012 – 15 de Juliol de 2012

El terme «gòtic» va ser emprat per primera vegada pels renaixentistes italians per referir-se despectivament a l’arquitectura del segle XIII al segle XV; a partir del segle XIX el mot s’aplica definitivament a les arts decoratives. El “Gòtic internacional”és l’etapa de l’art occidental iniciat a finals del s. XIV en el qual diverses tradicions de les arts figuratives convergeixen en un diàleg dels diferents canons estilístics del moment. S’anomena internacional tant per la seva gènesis i la seva estructura, com per la seva difusió simultània a les diferents corts europees i influències recíproques entre els Països Baixos, França, Itàlia, Alemanya i la corona d’Aragó.
Catalunya 1400. El gòtic internacional comissariada per Rafael Cornudella, cap de l’Àrea d’art gòtic del MNAC, amb la col·laboració de Guadaira Macías i Cèsar Favà, és la primera gran exposició sobre un dels períodes més creatius de l’art gòtic a Catalunya.

Aquesta exquisida i generosa mostra de l’obra de nombrosos artistes catalans, de gran rellevància per la història de l’art europeu, com Bernat Martorell, Rafael Destorrents, Lluis Borrassà i Pere Joan, aplega al voltant de 60 obres provinents de tot el territori català, de col·leccions privades, museus nacionals i internacionals. L’eix principal de l’exposició és la pintura sobre taula, però també hi són presents altres gèneres artístics com els llibres il·luminats, els brodats i peces d’orfebreria; la mostra es completa amb obres mestres de talles policromades i escultures de terracuita i pedra.

Els retaules
L’exposició mostra retaules complerts de Jaume Ferrer, Lluís Borrassà, Joan Mates d’entre els quals destaca l’obra de Bernat Martorell -artista del gòtic català per excel·lència-. Les quatre peces del retaule de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona, en préstec pel Museu de Louvre, és poden apreciar per primera vegada a Catalunya després de la seva exportació (ja fa un segle). Probablement és el retaule més fragmentat; distribuït entre The Art Institute de Chicago i el Musée du Louvre de París. Pintat sobre fusta de roure, provinent de Flandes i el bàltic, emprada pels grans encàrrecs de l’elit de l’època. Bernat Martorell és un narrador, dibuixant i colorista extraordinari; relata i descriu les escenes amb qualitat estètica i una gran mestria en la tècnica del dibuix; amb combinacions de diferents tons en una mateixa indumentària.

Llibres miniats
Pel que fa als llibres miniats, es pot admirar un conjunt de 9 manuscrits il·luminats. S’ha de tenir en compte que es tracta d’un tipus obra pràcticament inaccessibles al públic.
Els il·luminadors són gairebé sempre anònims, no obstant això, se sap que Rafael dels Torrents és l’autor del Missal de santa Eulàlia en préstec per la Catedral de Barcelona. El Judici final mostra una delicada exaltació del dibuix i l’ornamentació, dels colors i la cal·ligrafia. Es tracta d’una de les obres mestres de la miniatura d’aquesta època. Val la pena dir que des de feia molt temps no havia sortit de la Catedral de Barcelona.

Orfebreria i escultura
Les peces d’orfebreria eren la divisa de les relacions diplomàtiques de les corts europees. Es mostra la joia -el tresor de la catedral de Barcelona- donada pel rei Carles VI de França a la cort de Catalunya-Aragó. És una peça feta amb metall daurat i petites perles, d’estil naturalista i d’estètica actual. Convé destacar les obres d’orfebreria de gran dimensions que incorporen escultures en miniatura amb un desplegament iconogràfic de gran delicades i equilibri de contrastos, com és la Creu processional de Santa Maria d’Igualada, restaurada a MNAC.

Els brodats

El brodat, també anomenat pintura del luxe, -inassequible al gust contemporani- era el gènere artístic més valorat de l’època. La dalmàtica del Tern, provinent de la capella Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya, ornamentada amb un elegant brodat figuratiu i escenes narratives,amb fils d’or i seda, mostra la gran destresa tècnica dels tallers de Barcelona del segle XV. Brodadaper Antoni Sadurní, està basada l’obra de Bernat Martorell. Convé recordar que els brodadors no feien la composició pictòrica sinó que treballaven sobre els originals dels grans pintors.

Es tracta d’una exposició molt selectiva, d’un projecte científic que pretén reforçar els noms dels millors artistes del gòtic internacional català.

Text: Maria Ivanova