ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Retrospectiva de Xavier Le Roy


Exposició: Retrospectiva de Xavier Le Roy
Sala:
Fundació Antoni Tàpies
Dates:
Del 24/02/2012 al 22/04/2012
Intèrprets: Idurre Azkue, Quim Bigas, Cristina Blanco, Pere Faura, Sergi Faustino, Núria Gregori, Mizar Martínez, Guillem Mont de Palol, Elena Murcia, Mariona Naudin, Cristina Núñez, Aimar Pérez, Karolina Rychlik, Clara Tena, Carme Torrent, Javier Vaquero.

Del 24 de febrer al 22 d’abril del 2012, a la Fundació Antoni Tàpies Barcelona es pot veure l’exposició Retrospectiva de Xavier Le Roy. Des de l’any 1991, Le Roy es dedica a la dansa i la coreografia, desenvolupant obres experimentals i de investigació. Pel que fa al cos i el moviment, les seves intervencions trenquen radicalment amb el discurs acadèmic, descobrint noves perspectives per l’art escènic.

Convé destacar que tot i el títol, Retrospectiva, no és tracta d’una exposició cronològica de l’obra de Le Roy, sinó d’una mostra que posa en relleu les reflexions que forgen l’essència del pensament escènic de l’artista. Les actuacions revelen un profund anàlisi sobre l’espai i el temps; el seu ús i consum. L’exhibició va ser concebuda a partir de les coreografies individuals creades per Xavier Le Roy entre 1994 i el 2010.

  © Xavier Le Roy, 2012 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona. Publicat sota llicència CC BY-NC-SA

L’exposició és una proposta original i diferent, sorprenent i inquietant. Es desplega en temps real durant la visita del públic amb la intervenció de 16 actors professionals. Són obres vives que baladregen i segueixen la seqüència del moviment coreogràfic, però alhora interactuen amb l’espectador.

Val la pena dir que no és la primera vegada que la Fundació Antoni Tàpies acull la producció de projectes escènics. L’obra plàstica del pintor català també inclou creacions d’escenografies. La seva vinculació amb el teatre data de l’any 1961 amb la creació d’una escenografia per l’obra Or i sal, de Joan Brossa. Uns anys més tard, Antoni Tàpies va seguir treballant en el camp de l’art escenogràfic per l’obra d’un clàssic del teatre japonès del segle XVI i d’obres d’escriptors com Brossa, Mestres Quadreny, Jaques Dupin, Dalton Trumbo.

Retrospectiva, amb una durada de tres mesos, és un projecte conjunt i tindrà lloc a la Fundació Antoni Tàpies, al Mercat de les Flors amb la representació de quatre peces representatives de l’obra de Le Roy i al MACBA amb les jornades sobre “coreografia desplegada”, coordinades per Marten Spanberg.

Text: Maria Ivanova