ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Centre Internacional de Fotografia Barcelona (1978-1983)


Exposició: Centre Internacional de Fotografia Barcelona (1978-1983)
Comissaris: Jorge Ribalta, Cristina Zelich
Sala: MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)
Dates: Del 27/01/2012 al 20/05/2012

MACBA presenta l’exposició homenatge al legat del Centre Internacional de Fotografia de Barcelona, un centre singular fundat l’any 1978 pel fotògraf Albert Guspi (1943-1985). Durant cinc anys consecutius -del 1978 al 1983- l’activitat del taller escola tenia com a eixos principals la formació, la reflexió, l’exhibició i la difusió de la cultura fotogràfica en una època en què la fotografia encara no estava inclosa en les polítiques culturals.
Les fotografies reunides són, abans que res, testimonis silenciosos d’existències dispars d’una ciutat emergent de la Transició. Sense cap censura ideològica, els fotògrafs de CIFB retrataren la ciutat i les noves tendències socials marcades per la instauració d’una democràcia palpable en les noves manifestacions urbanes.

Mostra de l’exposició © VEGAP, Barcelona, 2011

Tres extenses seccions conformen aquesta particular exposició. El primer espai reuneix obres documentals de la realitat i la vida quotidiana de la gent treballadora del barri Xino, la Rambla o els barraquistes de la Perona; els col·lectius marginals i paisatges urbans d’algunes zones decadents.

La segona secció de l’exposició està destinada a la projecció de les dispositives creades per Jesús Atienza, Pep Cunties i Eduardo Subías sobre l’antic Hospital Mental de la Santa Creu. La tercera i última secció mostra les subcultures de la ciutat i la representació de les atraccions populars. Inclou un vast reportatge sobre el Molino, la lluita lliure i el moviment transsexual del carnaval de Sitges.

La mostra reuneix vora 600 fotografies, totes elles realitzades per professors i alumnes del centre que posen de manifest la varietat de formes visuals i gèneres fotogràfics utilitzats al CIFB. Es poden veure les obres de 22 fotògraf: Anna Boyé, Lluís Casals, Enric Aguilera, Miquel Arnal, Jesús Atienza, Pep Cunties, Manolo Laguillo, Lucho Poirot, Jordi Pol, Humberto Rivas, Esteve Lucerón, Manel Esclusa, Grupo Extra (Sergi Capellas, Jordi Garcia y Xavier Roselló), Ferran Freixa, Xavier Martí, Eduardo Subias, Eduard Olivella, Jordi Sarrà, Josep Tobella y Mariano Zuzunaga.
Aquesta magnífica exposició evidencia que el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona va ser una institució pionera en la divulgació de la pràctica fotogràfica i l’art visual; les obres recopilades són un material valuós per la documentació d’un moment històric cabdal per la ciutat i el país.
Arran d’aquesta exhibició, MACBA ha publicat un llibre que inclou les obres exposades, altres materials addicionals i entrevistes realitzades a alguns dels fotògrafs de la CIFB.

Text: Maria Ivanova